vlag
Portretten

Centraal Comite 'Oranjedag' Dordrecht

Koningsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag

Dodenherdenking

Herdenkingsplechtigheid gevallenen Tweede Wereldoorlog en in het voormalig Nederlands-Indië op de algemene begraafplaats "de Essenhof"

Traditiegetrouw vindt er op de eerste zondag van mei een herdenking plaats op de algemene begraafplaats aan de Nassauweg 200 in Dordrecht. 

De herdenking vangt aan om 10.30 uur in de aula van de begraafplaats alwaar o.a. de Burgemeester een toespraak houdt, waarna we naar het ereveld lopen om aldaar de herdenkingsplechtigheid te houden.

Na deze plechtigheid lopen we om 11.00 uur naar het Indië monument alwaar we de gevallenen herdenken die in Nederlands-Indië voor ons land gevallen zijn. De bijeenkomst wordt om 11.10 uur afgesloten in de aula.

Voor inlichtingen kunt u terecht: va e-mail: dordrechtoranjecomite@gmail.com

"Nationale" Dodenherdenking 4 Mei

In samenwerking met de gemeente Dordrecht, de Oud-Illegaliteit en de Stichting Herdenkingsconcerten wordt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking georganiseerd.

Na een stille tocht wordt om 20.00 uur bij het herdenkingsmonument op het Sumatraplein 2 minuten stilte in acht genomen. Door vertegenwoordigers van de overheid, vele organisaties en particulieren worden bloemen bij het monument neergelegd. 

De Nationale Herdenking is in de eerste plaats een moment waarop wij met respect denken aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlog en onvrijheid. Wij herinneren ons de mensen die in de concentratiekampen en elders doelbewust zijn vermoord en de burgers die om andere redenen slachtoffer zijn geworden door oorlogsgeweld.

 De Nationale Herdenking is ook een eerbetoon aan de militairen en mensen uit het verzet die sneuvelden voor de vrijheid van anderen. Door het moment gezamenlijk te beleven tijdens de twee minuten stilte, is de herdenking ook een bemoediging voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor hen die bereid zijn hun leven te geven voor de vrede en de vrijheid. Het blijven herinneren van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog is, ook voor nieuwe generaties, een essentieel referentiepunt voor het beoordelen van actuele ontwikkelingen.

De Nationale Herdenking is een gezamenlijke bezinning op verleden, heden en toekomst waarbij we de waarde van de vrijheid ten diepste beseffen. 4 en 5 mei zijn tezamen aansporing voor iedere burger zich actief in te zetten voor het behoud van de vrijheid en deze in gelijkwaardigheid te delen met anderen. De jaarlijkse dodenherdenking en viering van de bevrijding zijn daarmee nationale momenten waarop de burgers van Nederland hun onderlinge verbondenheid bevestigen.

Zie voor het totaalprogramma de website van de gemeente Dordrecht: https://cms.dordrecht.nl/